2010

image_pdfimage_print

December 2010
2010NavidadNuestraNavidad nuestra
Eens in de zoveel jaar zet kamerkoor Transparence een kerstprogramma op de muzikale agenda. Met veel plezier hebben we 3 keer de ‘Navidad nuestra’ (‘Ons Kerstfeest’) van de Argentijnse componist Ariel Ramirez uitgevoerd. Met de swingend instrumentale begeleiding (Tom Berghmans op cajon, Clem van den Dijssel op gitaar en charango, Nick Pouls op contrabas en Trix Reintjes op accordeon) zongen we van de aankondiging van de geboorte aan Maria door de engel Gabriel (La Anunciaciân) tot de vlucht naar Egypte (La Huida).

Gelegenheidsensemble Xicochi vulde het programma aan met Spaanstalige kerstliederen oftewel Villancicos. Het ensemble werd speciaal voor dit repertoire begeleid door oude en nieuwe instrumenten; viola da gamba en violone naast barokgitaar, viool, fluit en cajon.

De concerten vonden plaats in Schunck* Glaspaleis, Selexyz Dominicanen (Magisch Maastricht) en de Abdijkerk van Rolduc.

Evangelium

1002_Evangelium_1In februari 2010 voerde Transparence samen met het Basilicakoor Maastricht en Madrigalchor Aachen o.l.v. Hans Leenders de wereldpremiere van het Evangelium Veritatis van componist Leo Köhlenberg uit.
Dit oratorium is gebaseerd op het bijna 1900 jaar oude Evangelie der Waarheid dat in 1945 is teruggevonden bij het Egyptische plaatsje Nag Hammadi. De vondst zat in een kruik verpakt en bestond in totaal uit 53 in het Koptisch geschreven teksten in 13 leren codices, of papyrusboeken, gebonden. Er werden scheppingsverhalen, evangeliën, apocalypsen, verlossingsteksten en openbaringen teruggevonden, waarvan de bekendste zijn.

Het oratorium is ontstaan vanuit de stichting Codice e Musica. Deze stichting heeft als doelstelling diverse oude (gnostische) geschriften toegankelijk te maken voor een breder publiek, door deze teksten op muziek te zetten, uit te geven en te laten uitvoeren.

Het Evangelium Veritatis (2005) is vanuit Codice e Musica het tweede werk van Leo Köhlenberg en is vanwege de bijzondere functie van professor Gilles Quispel in de ontwikkeling van de gnostiek sinds de jaren vijftig en de contacten over het werk, aan hem opgedragen. Het werk is geschreven voor gemengd koor, sopraan- en tenorsolo, spreekstem, blaaskwintet, strijkkwartet en harp. Solisten en kamermuziekensemble zijn afkomstig van Conservatorium.